Alege corect!

Studiul cu camera infrarosu dovedeste eficienta rulourilor pentru protectia termica a ferestrelor

MCA Grup, producator de rulouri exterioare pentru ferestre (singurele termo-storuri din piata), a comandat un studiu cu o camera termografica in infrarosu pentru a stabili influenta rulourilor exterioare instalate pe tamplarii asupra transferului termic interior / exterior pe timp de iarna.

Testul a fost efectuat la o vila rezidentiala din zona Glina, judetul Ilfov.

Vila este construita din caramida, protejata la exterior cu polistiren in sistem”Baumit”. Are tamplarie din PVC cu geam termopan, iar fatada folosita pentru test este orientata spre EST.

Ca echipament, s-a utilizat camera IR FLUKE TIP TIR seria 10020699.

Temperaturi

- Exterior

o ziua anterioara test 1 C

o Ziua test 2 C

o Cer acoperit

o directia vantului N-slab

- Interior

o 25 C

Vila TEST –Tamplarie protejata de rulou exterior coborat

Captura din interior

Observatii:

La partea inferioara se observa zone “reci” –tamplaria prezinta deficiente la etanseitate fata de exterior. Se observa deficiente de etanseitate la interfata tocului cu zidaria.

Zonele cu deficiente din punct de vedere al etanseitatii sunt remarcate de temperaturile aparente 15,8 C si 17,5 C comparativ cu 23,2 C temperatura aparenta a sticlei.

Vila TEST –Tamplarie neprotejata de rulou

Captura din interior

Obsevatii:

La partea inferioara se observa zone “reci” – tamplaria prezinta deficiente la etanseitate fata de exterior. Se observa deficiente de etanseitate la interfata tocului cu zidaria.

Zonele cu deficiente din punct de vedere al etanseitatii sunt remarcate de temperaturile aparente 17,3 C/ 18,6 C /19 C comparativ cu 22,9 C temperatura aparenta a sticlei.

Vila TEST –Tamplaria stanga protejata de rulou coborat - Tamplarie dreapta neprotejata

Captura din exterior

Observatii:

Imaginea infrarosu a tamplariei protejate de rulou prezinta uniformitate din punct de vedere al radiatiei termice, fara zone pronuntate de pierdei de caldura.

Imaginea infrarosu a tamplariei neprotejate prezinta zone de prin care caldura este disipata la exterior.

Temperatura aparenta maxima in suprafetele evidentiate este de 2,5 C pe tamplaria protejata, respectiv 4,1 C si 4,5 C pe suprafetele vitrate ale tamplariei neprotejate.

Comparand imaginile infrarosu ale celor doua ferestre alaturate se observa diferenta dintre ele din punct de vedere al transferului termic, tamplaria protejata de rulou se comporta evident mai bine decat cea neprotejata.

Vila TEST – Vedere ambele tamplarii imediat ce ruloul din stanga a fost ridicat

Captura din Exterior

Observatii:

In imaginea infrarosu a tamplariei care a fost protejata se observa ca aerul retinut intre covorul ruloului si tamplarie a facut ca temperatura tamplariei sa ramana ridicata, caldura nedisipandu-se la exterior imediat. Pe imaginea infrarosu sunt marcate temperaturi aparente reprezentative pentru cele doua tamplarii vizate, respectiv 9,3 C pentru cea care a fost protejata si 3,9 C/ 4,3 C pentru cea neprotejata.

Pentru tamplaria care a fost protejata temperatura medie aparenta este de 7.7 C, iar pentru cea neprotejata 3.1-3.9 C.

Note

Testul s-a realizat in conditiile standardului SR EN 13187:2003

Intocmit: Infrared thermographer Level1 ing Marin Stoican legitimatie NO 2010 RO 19N
.
© 2024 MILCA SRL. | Termeni si conditii |  A.N.P.C. - www.anpc.ro
| CUI: | NR Reg. Com.:
Cont IBAN: | Banca: